Sådan sikrer du sommerhuset mod rotter

Rotter er et stigende problem i mange lande, også i Danmark. Særligt i sommerhusområder og haveforeninger er man nogle steder plaget af disse skadedyr, og det kan være særdeles ubehageligt at få besøg af dem. Her ser vi på, hvad du selv kan gøre for at undgå, de pelsede bæster sniger sig ind.

Selvom rotter oftest er meget sky og vil stikke af i det sekund, de ser eller hører dig, er de dog ikke helt ufarlige. Dels kan de bære sygdomme med sig, og hvis du er så uheldig at blive bidt af en rotte, kan det i værste fald være dødeligt, da de har mange og farlige bakterier i sig. Rotter spiser vitterligt alt og lever de mest beskidte steder, og dermed er der baggrund for en alvorlig, og altså i sidste ende dødelig infektion. Så galt går det dog sjældent, men alligevel bør man have stor respekt for rotter.

Undersøg huset for revner og sprækker

En af de ting, du kan gøre for at sikre dit hus, er at sørge for, der ikke er revner og sprækker i ydervæggene, rotterne kan komme ind af. Man vil blive overrasket over, hvor lille et hul, de kan klemme sig ind af, og derfor bør man med jævne mellemrum gennemgå husets beklædningsbrædder og evt. udskifte dem, der måtte være møre eller på anden måde beskadigede. Du kan købe beklædningsbrædder i de fleste byggemarkeder, hvor du også kan vælge mellem flere forskellige slags.

Trykimprægnerede beklædningsbrædder er kemisk behandlede brædder som er mere modstandsdygtige overfor fugt, og det kan man overveje, men almindelige beklædningsbrædder er som regel nok til beklædning af et sommerhus eller et kolonihavehus.

Overvej at sikre huset med rottespærring

Rotter kan dog også grave sig ind i huset nedefra eller løbe direkte ind under huset, hvis det står hævet over jorden. Derfor anbefaler myndighederne, at man sikrer sit hus med en rottespærring. En rottespærring er en slags hegn, man graver ned i jorden langs med huset, så rotterne ikke kan komme ind den vej. Det er et større projekt, men er noget af det mest effektive, man kan gøre for at holde rotter væk. Endelig kan man også sætte lukkede rottefælder op, som rotten lokkes ind i og derefter slås ihjel med en klapfælde.