Mundvisir

Hvad gør vi egentlig under store globale pandemier? En pandemi er ofte svær at kontrollere. Så snart de er i udbrud, går det rigtig stærkt. Dog findes der måder, hvorpå vi kan mindske smitten. Smitten overføres via mennesker og i nogle tilfælde dyr. Derfor kan det hjælpe, hvis vi holder afstand og eventuelt benytter os af et mundvisir.

Et mundvisir sætter man fast rundt hovedet. Det består af et elastisk bånd og en plastskærm. Skærmen dækker for hele ansigtet. Grunden til at det er godt at bruge et mundvisir er fordi det begrænser sygdomsfyldte bakteriepartikler i at bevæge sig gennem luften. Derved undgår man at smitte andre. Dette kan være med til at få stoppet pandemien hurtigere.

Undgå smitte

Det er vigtigt at man undgår at smitte andre under en pandemi. Det er nemlig den eneste måde, man kan udrydde sygdommen på. Men det at bruge mundvisir er ikke altid nok. Bakterier sidder også på overflader. Hvis en person med smitte rører ved overfladen, sætter bakterien sig fast på denne overflade. Det kan for eksempel være knapper i offentlige elevatorer og i bussen

Når andre efterfølgende rører ved den smittede overflade og klør sig i øjet, kan de derfor også få overført bakterien. Derved bliver de også bærere af den eventuelle virus. Derfor er der nogle andre ting, man kan også kan gøre. I tilfældet med overflade-overførsel kan man benytte sig af håndsprit. Ved brug af dette, dør bakterierne. Det gør de ved hjælp af alkoholen i spritten.

Guide til smittestop

Det kan være svært at udrydde en virus. Men der findes mange ting, vi i fællesskab kan gøre. Det er vigtigt at alle tager sine forholdsregler. Det første og nemmeste skridt er at begrænse kontakten til andre mennesker. Dette gælder især i offentligheden. I offentligheden færdes mange mennesker tæt. En kort opsummering af forholdsregler, man kan tage, kommer her:

  • Hold afstand til andre mennesker. Benyt håndsprit og undgå at røre ved for mange overflader i offentligheden.
  • Benyttelse af mundvisir eller mundbind begrænser mængden af bakteriefyldte partikler i luften. Brug af mundvisir er populært, da man lettere kan ånde. Samtidig kan man se hele ansigtsmimikken